22 Eylül 2016 Perşembe

Toledo Gezi Notları





UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine giren Toledo Madrid'in 80 km uzağında bir ortaçağ şehri. Dolayısıyla Madrid'e gelmişseniz bu şehre uğramadan kesinlikle dönmemelisiniz. Madrid Atocha tren istasyonundan kalkan Renfe treni ile Toledo’ya yaklaşık yarım saat içerisinde ulaşırsınız.
Bu arada şehrin ayrıntılarına girmeden önce hem Atocha tren istasyonunun hem de Toledo tren istasyonunun çok güzel binalar olduğunu belirtmek isterim.

Madrid Atocha Tren İstasyonu
Toledo Tren İstasyonu

Toledo üç tarafı Tajo Nehri ile çevrelenmiş bir tepenin üzerinde kurulmuş bir şehir. Şehrin tepede konumlanmış olması nedeniyle gezerken yokuş ve merdivenleri aşarak bir hayli efor sarfediyorsunuz. Ancak ara sokaklarda kaybolup yapıların güzelliğini izlerken zamanın nasıl geçtiğini gerçekten anlamayacaksınız.

Biz şehri gezmeye Zodocover Meydanı'ndan başladık. Zodocover Meydanı Toledo'nun kalabalık ve canlı ana meydanı ve burada birşeyler atıştırabileceğiniz çeşitli kafeleri göreceksiniz. Ayrıca Toledo'nun mazapan adı verilen geleneksel badem ezmesi tatlısını deneyebilirsiniz.


Zodocover Meydanı

Şehri yürüyerek keşfe çıkmadan önce Zodocover Meydanı'ndan kalkan gezi treni ile panoramik şehir turu yapmayı tercih ettik. Gezi treni ilk bakışta AVM'lerde çocukların bindiği trenleri andırsa da, tıngır mıngır ilerleyen ve yol boyunca rehberin fonda ingilizcesiyle eşlik ettiği bu trende seyahat oldukça keyifliydi.





Gezi treni şehrin yüksek noktalarında durarak sizin şehrin enfes manzarasının tadını çıkarmanıza olanak sağlıyor. Böylece şehrin önemli yapıları olan Toledo Katedrali ve Alcazar de Toledo'yu daha net bir şekilde fotoğraflayabiliyorsunuz. 


Tajo Nehri
Alcazar de Toledo- Tajo Nehri
Toledo Katedrali-Alcazar de Toledo
Sıra Toledo'nun dar sokaklarını keşfetmeye geldi. Merdivenli ve yokuşlu sokaklardan geçerken gördüğünüz evlerin ve yapıların güzelliği sizi büyülüyor. 


Binaların yağmur suyu borularında bile sanat var:)


Toledo İspanyol yazar Cervantes'in kahramanı olan Don Kişot'un memleketi, bu yüzden Don Kişot heykel ve figürleri ile sıklıkla karşılaşıyorsunuz. Ayrıca elinde kitabı ile Cervantes heykelini göreceksiniz. 

Cervantes Heykeli


Toledo aynı zamanda kılıçlarıyla meşhur.  Bu yüzden hediyelik eşya dükkanlarında kılıçlar en ön sıradaki yerlerini almışlar.


Biz son olarak şehirden ayrılmadan önce Tajo Nehri'ni daha yakından görmek için Alcantara Köprüsü'ne doğru yol aldık.



Toledo'dan ayrılma zamanı geldi. Renfe treni ile yola çıkarken Madrid'den iyiki Toledo'ya gelmişiz dedirten güzel şehir HOŞÇAKAL.
Madrid'e yolu düşenler siz de Toledo'yu mutlaka görün, Madrid'e kadar gelip bu şehri görmemek gerçekten büyük kayıp olur.


Keyifli seyahatler. Barcelona'da görüşmek üzere.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder