25 Eylül 2016 Pazar

Figueres Dali Müzesi Notları




Barselona'ya kadar gelmişken Figueres'te yer alan Dali müzesine mutlaka gidilmeli. Figueres Girona şehrine bağlı küçük bir kasaba ve ünlü sürrealist sanatçı Salvador Dali’nin doğduğu yer. Dali müzesi eskiden tiyatro olarak kullanılıyormuş, daha sonra belediye tarafından Dali’ye verilen bina Dali tarafından müze haline getirilmiş. Barselona’dan trenle Figueres’e geldikten sonra kısa bir yürüyüşle müzeye ulaşabilirsiniz. 


Yürüyüş sırasında meydanda sürrealist Dali çalışmasını göreceksiniz.


Müzeye ulaştığımızda çok uzun bir kuyruk bizi bekliyor, ama stres yapmayın az sonra görecekleriniz için beklemeye değer.

 



Binanın adeta masaldan fırlamış gibi bir görüntüsü var. Dış yüzünde ekmek somunları figürleri ve çatısında ise yumurta figürleri dikkat çekiyor. 




 Binanın giriş kısmında bir Cadillac’ın üzerinde yer alan bereket tanrıçası heykelini göreceksiniz. 



Dali’nin mezarı da müze binasında yer alıyor.




Dali çok aşık olduğu eşi Gala’ya birçok eserinde yer vermiş.


Labyrinth Duvar Resmi

Müzede benim en çok dikkatimi çeken bölüm sadece bir kırmızı koltuk ve 2 tablonun yer aldığı bir odaya girip, sıra bekledikten sonra bir mercekten o alana bakıldığında kadın yüzü görünmesiydi.  Çok sıra olmasının yol açtığı panikten olacak ki defalarca fotoğraf çektiğim halde güzel bir poz yakalayamamışım. Bu yüzden görseli Google’dan aldım.


İşte Dali’nin birbirinden güzel eserlerine ait birkaç kare:


KBB doktorlarına ilham verecek burun tasarımı :)



Müzenin Dali’nin özel eşyalarının sergilendiği bölümünde İstanbul’dan aldığı bir boyacı sandığını ve Dali’nin yatağını görüyoruz.



Müzenin yanında Dali mücevher müzesi de var. Dali’nin mücevher tasarımlarının sergilendiği bu bölümde en dikkat çekici olan parça kalp şeklinde atan mücevherdi.




 Ve işte tüm bu eserlere hayat veren Salvador Dali.


  
Dali Müzesi Avrupa'da gezdiğim müzeler arasında en beğendiğim müze. Siz de Barselona'ya kadar gelmişseniz Figueres'teki Dali müzesine de uğrayarak bu eserleri mutlaka görün. Sıra beklediğinize değecek emin olun.

Keyifli seyahatler.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder