3 Ekim 2016 Pazartesi

Floransa Gezi Notları



İtalya’nın Toskana bölgesinin başkenti olan Floransa Arno Nehri etrafına kurulmuş bir şehir. Tarihi yapıların eşsiz mimarisi, Arno Nehri’nin muhteşem manzarası, güzel sokaklarıyla Floransa geleni kendine hayran bırakıp bir daha gelmeye teşvik edecek kadar cazibeli.

Ne zaman Gidelim?
Floransa’ya ne zaman gidelim diye sorarsanız tüm İtalya şehirleri için bozuk plak gibi tekrarladığım önerimi burada da size sunacağım. Yaz ayları Floransa’da kesinlikle kalabalık ve çok sıcak. Floransa’ya bahar aylarında gelmeyi tercih edin. Küçük bir şehir olan Floransa'yı adım adım dolaşmak çok daha keyifli olacaktır.

Ne Yiyelim?
Floransa’ya gelinceye kadar diğer şehirlerde pizza ve bilimum makarna çeşitlerine doyduğumdan Floransa’da başka bir lezzet aradım ve aradığım lezzeti All’antico Vinaio’nun sandviçleri’nde buldum. Mekan Uffizi müzesine çok yakın. Sandviçleri çok lezzetli, kesinlikle tavsiye ederim.
Tiramisu yemek için de Caffe Gilli güzel bir seçenek. 1733’te açılmış olan Caffe Gilli Floransa’nın en eski pastanelerinden. 


Nereleri Gezelim?
Floransa yürüyerek karış karış sokakları keşfetmek için son derece elverişli bir şehir. Otobüse binerek şehrin güzelliklerini kaçırmayın. 

Gezmeye şehrin en büyük meydanı olan Piazza del Duomo'dan başlayalım.

Piazza del Duomo

Meydanda Duomo Katedrali (Floransa Katedrali,  Santa Maria del Fiore), Giotto’nun Çan Kulesi, Aziz Giovanni Vaftizhanesi (Battistero di San Giovanni) gibi yapılar yer almakta. 

Duomo Katedrali şehrin en görkemli yapısı. Katedralin içine girdiğinizde ise daha sade bir görüntüyle karşılaşıyorsunuz. Dilerseniz katedralin kubbe bölümüne çıkabilirsiniz. 

Duomo Katedrali
Katedralin Kubbe Kısmı
Katedralin içinden bir kare

Duomo Katedrali’nin hemen yanında Giotto’nun Çan Kulesi yer almakta. Şehrin manzarasını izlemek için kuleye çıkabilirsiniz.

Giotto'nun Çan Kulesi
 Meydandaki diğer önemli bir yapı olan Aziz Giovanni Vaftizhanesi (Battistero di San Giovanni), 19. yüzyıl sonuna kadar Floransalı Katoliklerin vaftiz edildiği yer imiş.
Aziz Giovanni Vaftizhanesi

Piazza del Duomo'dan  yürüyerek Senyörler Meydanı’na (Piazza della Signoria) geliyoruz. Senyörler Meydanında Michelangelo’nun ünlü Davud heykeli yer alıyor. Heykelin orijinali ise Galleria Del Accademia müzesinde. Ancak biz oraya gitmediğimiz için kopyasını görmekle yetindik. 
Senyörler Meydanı'ndan  Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael gibi ünlü sanatçıların eserlerinin yer aldığı Uffizi Müzesi’ne geçiyoruz. Sabah erken saatte gelmemize rağmen oldukça uzun bir kuyruk bizi bekliyor. 3 saatlik bir beklemenin ardından girebildiğimiz Uffizi Müzesi'nde 45'in üzerinde salon mevcut. Hal böyle olunca günün sonunda sanat eserlerine başka açıdan bakmaya başlıyorsunuz.

Ufffizi Müzesi günün sonu- NOT: Gıdıklanmıyor

Şimdi sıra geldi Floransa’nın en beğendiğim kısmı olan Ponte di Vecchio’ya doğru Arno Nehri boyunca yürümeye. 

Arno Nehri
Böyle yollara bayılıyorum 

Arno Nehri- Ponte di Vecchio

Ponte di Vecchio (Eski Köprü) Floransa’nın en güzel köprüsü. Köprünün üzerinde gezip alışveriş yapabileceğiniz birçok dükkan var.

Ponte di Vecchio Köprüsünün üzeri

Şehrin harika manzarasının tadını çıkarmak için doğru Michelangelo Tepesi’ne (Piazzale Michelangelo). Davud heykelinin kopyası tepede de var.

Davud Heykeli
 
Michelangelo Tepesinden
Floransa'yı gezdikten sonra yarım gününüzü ayırıp ünlü pisa kulesinin yer aldığı Pisa şehrine gitmelisiniz. Pisa gezi notları için buraya TIK TIK


Keyifli seyahatler.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder